Fångtider

Fång är den kanske mest kända hovsjukdomen, den beskrevs redan under antiken. trots att sjukdomen är vanlig över hela världen och forskning har bedrivits under lång tid, saknas fortfranade en fullständig beskrivning av orsaker och mekanism.
Fång orsakar stort lidande hos drabbade hästar. En uppmärksam hästägare kan ofta stoppa eller åtminstone minska lidandet och följderna av fång.

Vad är fång?

Fång kan beskrivas som en allmänsjukdom med förlust av samband mellan lamelläderhud och hornkapsel orsakad av en rubbning i lamellhornets produktion. Om sambandet försvagas tillräckliht mycket kommer hovbenet att ändra sin position i hornkapseln. Man får då en sänkning eller rotation av hovbenet. Ofta ses en kombination av båda.

Orsaken till fång Kan ses i akut och kronisk form. Sjukdomen uppstår till följd av en eller flera samverkande faktorer.

Rubbning av tarmfloran ( s k utfodringsfång)
Cushings sjukdom
Diabetes
Kortisonbehandling
Allergi
Belastningsfång

Att tänka på
Unga, växande hästar och hästar i kontinuerlig träning drabbas praktiskt taget aldrig av fång. Orsaken till att en häst får sjukdomen går inte alltid att fastställa.

Symtom på akut fång är
- Feber, troligen mest betingad av smärtan
- Hälta, ibland så kraftig att hästen vägrar gå
- ändrar kroppshållningen, hästen avlastar frambenen genom att stå framför och samtidigt under sig med bakbenen
- förstärkt puls i aktärerna till hoven och värme i hovväggen/kronrand.
- sulömhet med visitertångsreaktion, speciellt framför strålspetsen.

Misstänker man akut fång måste hästen genast behandlas medisinskt av veterinär.
Hovslagaren ska snartast verka hovarna till tvärtå intill lamellrand med bibehållen sultjocklek.
Eller sko kort med kilsula.

Hoppas detta medför lite tankar och hjälp på traven, om ni vill ha mera information rekomenderar jag varmt till Lars- erik Magnussons böker om Hovvård och Hästens extriörer

Ett råd från mej:
Jag som hovslagare märket att just första Frosten som är i maj- juni har varit fångframkallande. även den sista frosten i aug- sep.  det bildas kristaller i gräset när det fryser och hästens tarmflora kan inte bryta ner dessa kristaller som blir en förgiftning som framkallar fång... Ta in hästarna under natten när ni ser att det ska bli kallt första gången då gräset växt upp och släpp ut dom när frosten har gått bort..

Lycka till med era hästar
Mvh Helena Andersson


Kommentarer
Postat av: Carro

Nä men det var skoj att du verkar/skor pållar :-) Det var längesen man hört ngt ifrån dig. Hoppas du minns mig iaf! Jobbat smått hos Per Fromell på Örebro travet för typ 100 år sedan. Gick även på virginska på BF-skitlinjen :-)

Jag verkar mina pållar själv utom min shettis pga fång så jag överlät en karl fixa dem. Han går barfota o har gjort det länge. Det funkar fint. Kan även snackas vid på msn om du vill. Min msn är [email protected]

Haré gott!

Kram

2008-07-10 @ 15:05:27
URL: http://rumenskan.blogg.se/
Postat av: Fredrika

synd att du inte angivit källan lite bättre..

2009-03-12 @ 13:36:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback