Okunskap, hand i hand med dumdristigheter

Som hovslagare får man höra många knepiga skäl för att inte sko sin Häst. .
Barfota verkning har kommit som en trend eller??
Jag tror mera att Svenska Folket inte har Råd att ha Häst på samma sätt som förr.
Eller ska vi säga att den riktigt hästläran är på väg att FÖRSVINNA och nya morderna ting är på ingång. . 
Säg till den sanne Bonden att du ska ha Lösdrift på din häst, han kommer titta på dej som om du är från planeten pluto då den Goe gamle bonen älskar att ta in sin häst och veta att den står inne om natta. .  
Allt kring hästen har blivit DYRT och Hästen har flyttat in i Garaget eller Lösdrift som är så Naturligt eller?

Plötsligt skaffar människor som aldrig haft ett enda klöv eller hovdjur HÄST??
Många gånger när jag kommer så vet inte hästägaren hur den ska göra och vad den ska ÄTA . .  Man blir MÖRKRÄDD. .

Jag förstår folk att det är inte lätt att hitta information om Häst för idag är det så mycket man ska HA och inte ska göra. .  Jag Råder dom som skaffar häst att kontakta en Bonne som har djur och fråga om råd och oftast har dom en bra första start för er. .

Men NU åter till det jag igentligen vill komma till är
 
ÄR Barfota verkning - Galenskap eller Naturligt??

Lite Historia om första skon-

De första egentliga Järnskor anses vara de s k hipposandalerna . Skor som återfunnits i närheten av Hästskelett tyder på att skorna var tillverkade av ett bra Järn och av skickliga hantverkare. Denna typ av sko har återfunnits överallt där romarna en gång slagit sig ner. .
Hippossandalerna var klumpiga och användes troligen endast vid speciella tillfällen. .  De snördes fast på hovarna med läder eller bastaband. . I nordvästra Europa har man i Keltergravar funnit skor som tyder på att skor med söm kan ha varit kända vid tiden för kristi födelse. . .
Vill ni veta mera historia så ska ni köpa boken Hovvård av Lars-Erik Magnusson. .

Många gånger har jag mött folk som säger att SKONING skadar hästen . .

Då vill jag att den personen tänker en gång till. . 

Det är mycket man ska tänka på när man har en häst  men en viktig del är..  Ska man sko den eller inte.

¤ Ska jag Rida mycket
¤ Hur känslig är min häst
¤ Har den bra kvallite
¤ Växer den dåligt eller bra. .

Alla dessa alternativ försvinner om man har dålig ekonomi för då leter man ett annat alternativ och skäl till att inte sko för man har INTE råd. .

Och jag som Hovslagare blir MÖRKRÄDD att denna Okundskap bland hästfolk är så fruktansvärt dålig att dom inte kan se att ens häst är Sne i hovarna eller ömfotad utan dess like. .  Dom litar så Blint på sin så kallad Hovslagare eller barfotavekare som gått en kurs på 5 veckor eller ännu värre bara 2 veckors tappskokurs och Vips e man Hovslagare och ska tjäna storkorvan. . .

Hästägare Skärpning. .

Finns inga som helst förklaringar att ifrångå hästens raka vinklar. . Hoven och benställningen ska vara RAKA. .
Många som verkar barfotagång tar bort trakterna och ger lång TÅ.. DET är katastrof för hästen får en gång som gör att den lyfter hovarna i en onaturlig benlyft där kunden kan tycka att hästen går finare men i längden så sliter det otroligt mycket på hästens senor och då ska vi inte tala om djupa böjsenan som sträcks ut och Fång är ett Faktum. . 

Många som har hästen barfota bak tycker att hästen trampar Under sej Otroligt bra. . Men de som många inte tänker på är att hästen flyttar sin vikt framåt för att avlasta bakhovarna. .
Många gånger när jag tittar på hästen står dom som en Bergsget. .  Det är ett tecken på att hästen är ömmfotad. . 

Tränar du din häst rätt så Jobbar hästen med bakdelen och skjuter på och frambenen ska bara vara ett så kallad stöd. . Egentligen i träningssyfte så ska man sko bak istället för fram.
Men idag kan vi inte träna våra hästar på rätt sätt och dom blir Framtunga och varav måste skos fram . .

Då är frågan- är skoning skadligt för Hästen ??
NÄÄÄ
För om du inte skor en häst som är ömfotad, PLÅGAR du den varje gång du RIDER och Hur naturligt är DET .
Den som säger att Min häst är INTE ömfotad, Då skulle jag vilja se dej Rida på en Grusväg med singel UTAN att hästen drar sej till Kanten. .

Finns hästar som klarar det och är otroligt tåliga men dom är FÅ. .
Men kom ihåg. . Man ska inte sko en häst om det inte behövs. .
Allt beror på hur du ska använda hästen och till VAD. . .


Helena. .Kommentarer
Postat av: Hickan

Det är bra Helena! Det är raka puckar och det tror jag att alla uppskattar...även de som väljer att ha hästen barfota!

2011-01-24 @ 13:27:18
URL: http://www.hickanochkottbullen.blogspot.com
Postat av: marie

Usch o fy låter som om hela häst sverige består av inkompetenta djurmisshandlare.

2011-01-24 @ 21:22:35
Postat av: ?

?

2011-01-26 @ 17:38:09
Postat av: Utbildad hovslagare

Ställer mig frågande till det du skriver. Undrar vad du har för belägg att anklaga dina kunder att inte se om sina hästar på det sätt du tycker är det rätta sättet. Att du inte förespråkar barfotaverkningen kan jag köpa, men varför göra påhopp om att man väljer att ej ha skor eller bara halvskodd häst, än mindre kan jag förstå vad du menar med -"""Allt kring hästen har blivit DYRT och Hästen har flyttat in i Garaget eller Lösdrift som är så Naturligt eller?""" Vad har det med Barfotaverkning att göra??? Ha häst i garage??? Måste väl ändå vara taget från fantasin?? Var är det naturliga med att ställa in sin häst i box flera timmar i sträck istället för lösdrift?? Undrar om du är medveten om att din blogg lätt googlas fram på nätet och det är många människor som kan läsa den? Själv trillade jag in här av en slump! Du kallar dig Hovslagare...., men jag kan inte hitta dig på hovslagarföreningens hemsida över godkända och utbildade hovslagare."""Plötsligt skaffar människor som aldrig haft ett enda klöv eller hovdjur HÄST??

Många gånger när jag kommer så vet inte hästägaren hur den ska göra och vad den ska ÄTA . . Man blir MÖRKRÄDD"""

-Även detta uttalande har väl knappast med barfotaverknin att göra???Jag blir både förskräckt och ledsen över det jag läser här på din blogg.....2011-01-26 @ 20:34:47
Postat av: Bloggägare

Till utbildad hovslagare- Om du Läser inlägget en gång till så ser du att det är olika Kapitel och att det inte bara handlar om Barfotverkning. . Jag skriver även att jag förespråkar barfota om inte hästen far illa av det. . Personliga påhopp som du gör nu är Väldigt Lågt . . Jag anklagar INGA Kunder utan kommer med Fakta, FOLK har inte råd. . Jag är inte medlem i svenska hovslagar föreningen som så många andra hovslagare och jag är väl medveten om att folk kan googla fram mej .. . 7

Helena.

2011-01-26 @ 22:31:03
Postat av: Daniel Karlsson

Ser ut som utbildad hovslagaren inte kan läsa svenska. . Helena formulerar många meningar som en fråga. . Tycker Helena skriver allt som en diskution och egen upplevelse. . Känner en annan hovslagare som upplever likhet med Helenas förklaring så vad jag undrar över är om den utbildade hovslagaren överhuvud taget jobbar ??Helena- skitbra skrivet . . vi behöver mera av diskutioner för att förbättra Hästhållningen och informationen till hästfolk

2011-01-27 @ 21:47:07
Postat av: Carro

Halloj! det va längesen jag tittade in hit. Har flyttat till större bostad och allt.

Tänkte bara kommentera om lösdriften. Det är ju helt underbart med lösdriften, men alla hästar är ju olika. Jag hade ju ett sto, mamma till min 4åring, hon gillade inte att stå inne så det fick bli lösdrift för henne och hon trivdes som fisken i vatten. Men då hade vi ju vindskydd och fri tillgång på grovfoder som vi fick lägga i hagen och 2 vattenbaljor så att hästen kan gå fram o tillbaka utan att behöva bara stå.

Min 4åring föddes ute i lösdriften, men hon klarar ju bra av att stå inne på box på nattetid oxå så jag är ju glad att hon kan både stå inne och även gå i lösdrift men nu står hon inne på box nattetid för att det inte finns något annat ställe att ha henne i lösdrift dessutom vill jag ha mera koll på att hon verkligen äter bra och dricker bra.

Nu trivs ju jag bättre med stallet där jag har henne nu, o jag har glömt hur gott det var att vara inne när det är så kallt.Och barfotaverkning. Jag har ju haft mina barfota i något år då de inte gjorde något annat än att va ute i lösdriften, då var det liksom ingen idé att ha dem skodda om de inte rids/körs så går ju barfota utmärkt!

Traditionell barfotaverkning vill jag betona att det var. Min 4åring har fått skorna på sig för första gången i dec-10 och det gick ju bra. Hon behövde ju dem med broddar pga för halt ute så jag tyckte det var dags för henne ha skorna o broddarna så att hon vänjer sig vid dem och hon ska ju börja arbeta så det är ju bra med skor. Hon gick barfota sedan hon föddes o har väldigt fina fötter. Skorna sitter på än och inte haft ngr tappskor.Jag vet en barfotaverkare häruppe i Värmland, som åker runt och verkar hästar på ett annat sätt än den traditionella verkningen. Han är en knepig typ, som förespråkar barfota framför skorna.Ja, så var det. Det finns folk till allt, vet du! :)

kram

2011-02-15 @ 09:40:58
URL: http://cwickan.blogg.se/
Postat av: Helena Bloggägare

Carro- När man har hästen på lösdrift eller i stall och inte använder den Ofta typ en gång i veckan och bara skumpa runt på den så anser jag att man INTE behöver sko om hästen inte har ONT. Man behöver inte sko den om den kan GÅ barfota . Jag tycker det är både fördelar och nackdelar med Lösdrift för lösdriften ska inte vara av bekvämlighet utan för hästens bästa . . finns hästar som inte tål att vara inne och hästar som fryser mycker som måste får komma in . .Det är så mycket Olika men man rättar sej efter hästen så mår hästen gott men Människan kan inte alltid avgöra om hästen mår bra av det bara för oftast säger dom Hästen får vänja sej . . Tror att vi människor är för bekväma ibland . . HM;;;

2011-02-24 @ 08:05:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback