Toa renovering på börjad

Denna  toan är bara sååå efterlänktad, nästan så man tröttnar på att bara vänta...
Vi har anlitat ett företag som skulle komma på älgveckan, men dom har inte hört av sej och vi har inte heller haft tid över att ringa och trycka på, så vi har oss själva att skylla.. Men det märks på gubben att han börjar känna att det tar tid så han har börjat Riva liksom jag.. Jädrans vad vi bankar och slår ner kakel. Armarna är som gele efter 1 timme. Fniss

Men Nu har vi rivit klart väggar och skiten ska bäras ut.. Det Ska vi gör i helgen. Både jag och gubben måste hjälpas åt för det är mycket som ska ut.
Sen ska golvet rivas upp samt spånskivor på väggar ska ner. PUHUUU

Sen kan vi ringa och undra varför dom inte dyker upp.

Här kommer bilder på TOAN
Härlig grön färg (FNISS)
Kommer att skriva mera om denna TOA längre fram när allt är klart ...

JULFIN med SLINGOR

Åkte till en GOO tjej för att lämna över ansvaret på henne helt och hållet för att få håret fint... Smått nervös är man alltid.
Jag är en sån där som inte orkar ta mej för att ändra på något och när jag väl gör det så är det bäst att passa på rejält.
Mia fick slinga, klippa och visst jag blev super nöjd. Passar bättre i blont hår och jag trivs i det oxå. Maken titta extra och han sa att det såg bra ut..(när han säger det så är det jädrans bra)*FNISS*


Förebild     ëfterbild

Före              &                     efter


TEXAS

Här är gamla kort som jag älskar att titta på. Saknar min goa Nallebjörn Texas...
Både jag och Maken funderar på att skaffa en hund till sen efter Rambo, men det kan dröja några år till, det vet man aldrig. Lilla svea kan inte bli själv (tycker jag och maken)och valet av ras är väldigt svårt,  man funderar på att det är mycket enklare att ha två små än en stor och en liten.
Men både jag och maken älskar just rasen Rottweiler, så det lutar åt att vi köper en RottisTik senare..
Jag har inga problem att ha hundar med i yrket, likså maken kan ha med dom ibland när det krisar sej för mej..
Kan inte tänka mej att leva utan hundar. Dom ger så mycket och man är aldrig själv.


Jag och vovvarnaTexas och RamboMina älskade hårbollar

/ Helena

SNÄLLA EN VIT JUL VILL JAG HA

Idag har jag lite ledigt.. Nämligen så att jag ska Slinga och klippa håret idag.. (Ja ni läser rätt) Jag är inte hos frissan så OFTA. jag vet att det är dumt, sist jag var där var för 4 månader sen, så det är otroligt att jag ska dit IGEN på så kort tid. Fniss (brukar bli en till två gånger om året) Man har inte tid Helt enkelt.. Men nu vill jag bli lite JULFIN (FNISS)

I söndags Red jag och en Polare ut på en längre tur.. Det var KALLT KALLT riktigt kallt *Brrr* ... Tårna kändes inte alls när vi väl var hemma.. Men vilket väder, solsken och snö på marken e mysigt... Idag är snön BORTA (så fort) SUCK.
Men hoppas det blir snö igen innan jul, för en vit jul vill jag ha. . .

Polare och hennes hästJag ooch chappe


Min älskade Rambo har varit lite dålig i en vecka.. Jag och gubben turas om att gå ut med honom på nätterna...
Vi vet tyvärr inte vad det är för fel på hans mage..Kan ju vara någon influensa.. men är det inte bättre i slutet på veckan åker vi till veterinär och ser vad dom kan göra.
Rambo är gammal men han är kry för övrig men visst märker man att han är äldre. Sover mera och vill inte gå långa promenader. När han ser att Jag och Maken ska gå långt så sätter han sej ner och väntar till vi kommer tillbaka. Detta symtom påminner oss väldigt mycket om våran Älskade Texas som är i himlen. Han gjorde exakt så.. Varför kan inte våra älskade husdjur bli äldre...


/Helena

Iwan

Detta är en lång historia om en häst som jag träffade på för två år sen, En häst som har satt sej i min hjärta rätt rejält en stor bjässe med namnet IWAN på 170 cm (ungefär) Har skrivit om Iwan tidigare i bloggen. .

Nu är det så att Iwan Haft Otur och åkt på en massa infektioner i sitt bakben på grund av han haft mugg och öppna sår så åkte han på mödarbakterien och massa annat och som tur är har han en hästägare som älskar sin stora bjässe och gör allt.

Han har haft en hälta på bak och vi kan inte riktigt få bukt med det. Efter ett antal pencelin kurer och en massa besök hos veterinär så vill inte svullnad på benet gå ner.

Jag bad henne åka till Hallands veterinär klinik och få honom röntgad så vi kan utesluta att det är något i hovbenet som spökar och samt att jag får se hur jag ska sko honom på bästa sätt. Nu är det så att denna häst har varit helt SNE i sina bakben (ingen kunde sko honom bak så han hade inga utsidor att gå på) jag har rättat till dom och jag befarar att han fått pålagringar som kan ha kommit på grund av att han har varit sne och jag har rättat till honom så mycket kan få följder man inte kan hjälpa.

Enligt röntgen så visar det att han är helt OKEJ. Inga fel som direkt ska påverka hans bakben. Enlgt plåtarna ska jag fortsätta som vi gjort och sko honom som vi gjort tidigare med små förändringar som måste justeras.Att rätta till en häst kan ta många år och förutsättningarna till att hästen ska bli bra, ligger mycket i Hästägaren tålamod.
Mina tankar går till Iwans ägare, Du är helt makalös och en otrolig vilja att älska din häst. Det är inte många hästägare som kämpar så mycket för sin häst.

Nu håller jag tummarna att IWAN återställer sej och att vi får bukt på det nu när du har kämpat så länge.

Många många kramar till er båda

Helt underbar dag och jag är Sjuk !!!

Jag har inte skrivit på en vecka i min blogg (SORRY), jag har haft för roligt.. Så den där med att döda lite tid framför datorn har jag helt enkelt inte haft tid med.

Idag är jag hemma helt själv, Gubben är på Skogsdag ute i Hökerum i detta FINA väder (AVIS) och Lilla jag är hemma och har Feber och är stormförkyld.

MEN MEN...
Veckan som gått har helt enkelt varit så underbar och roligt. Förra helgen var jag barnvakt åt min älsta syrras pojkar som sov över. Dom är som två små ljus med glimten i ögat och helt underbara. Både jag och maken njöt av att få vara föräldrar för en dag.
Robert och kevinOliver

Jobbveckan har varit kanon. Hästar har fått sina hovar fina och när vi bokar ny tid så känns det konstigt att man säger God jul och gott nytt år till hästägarna för man träffar dom nästa gång 2009. Det är inte långt kvar till JUL (Herre jösses)
Tiden går så fort när man har Roligt.


KRAM alla bloggisar

Gubbfri helg

Gubben har åkt till Örebro för att vara med på SM i tyngdlyftning..
Jag är Ensam Hemma och Jag är inte den som tycker det är tråkigt direkt att gubben ska i väg.. 

Iden om en Fest här hemma dök upp förra veckan då en kompis Sofi frågade om jag ville komma till henne.
Men eftersom jag är Ensam med ett antal pållar, fjäderfän, kattskrällen och två pälsbollar som måste skötas så kan jag inte lämna gården.
Så S Kom Hit och jag bjöd min syrra och polare MITA och hon i sin tur bjöd celle . Fem glada tjejer.
Det kunde inte blivit bättre. Tacos, god dricka och salta pinnar kunde man använda till mycket, Nötringar var bra glasögon och en kortlek blev startskottet till mycket skratt och tokigheter.
En Helt galen kväll som slutade kanon bra kl 04:08

.PinngängetNöttögonPinnar här medNågon slags horndjur vet inte vad det ska föreställajess sofijag och mitaHacka rödlök och tårarna sprutaSist jag kollade på klockan och fotade Fniss

Bilder på gårdagen

chappe väntarNinni och MonisNinni lyserVäntar snälltSå vackert runt sjön vi redJag glad och välklädd Fniss

DAGENS RIDTUR

Ninna är en god vän till mej. Tog och lasta hästen idag och körde  3 mil bort för att kunna rida på lite nya vägar.
Ninna har MYCKET BRA ridvägar. FNISS hon frågade om Chappe är rädd för att gå över vatten.
Eftersom jag aldrig har prövat så vet jag ju inte.. Han är rädd för vatten pölar så det såg inte ljust ut direkt. Men skam den som ger sej tänkte jag...

-JAG får väl gå över i så fall.
- Det kan du inte det är strömt och du får gå till knäna så du måste rida över säger min goda vän(GLURP)

Har man gett sej in på det, så får man avsluta det oxå.
Med hästar är det svårt. Ger jag upp så blir det dubbelt så svårt nästa gång. 
jag stod där på andra sidan i en timme och kämpa tills både jag och hästen rök och vi kom över till sist då jag blev arg ( JA jag kan bli arg) FNISS

Vilken känsla när vi var över. både jag och hästen var stolta.


Jag på andra sidanMin härliga vänJag lyser Chaplin  och Ninni gömd bakom Monis

Sen fortsätter ridturen och Ninni är helt galen på ett skönt sätt. Så fort som jag galopperade med chappe IDAG Har jag aldrig upplevt. Jesus HEL HÄFTIGT JU...

Det blir flera besök. 

Info om Hö,Hösilage och Ensilage

är vallfoder som har torkats. Förr torkades höet ute på fältet i hässja; idag sker det "på slag", liggande bredspridet på fältet 3-5 dagar, och vänds varje dag, en på grund av risken för regn vanskligare men ur arbetssynpunkt betydligt lindrigare metod än hässjning, eller inomhus på en skulltork
efter att gräset förtorkats ute 1-2 dagar. Hö är även foder till gräsätare, så som hästar, kaniner, kor med flera. Det är en viktig del i djurets mat för att tarmsystemet ska funka. När man ger hö till djuret ska man alltid ge mer hö än kraftfoder/pellets osv.
 

Hösilage är ett mellanting mellan ensilage och hö. Inte så torrt som hö, men inte heller så fuktigt som ensilage. Hösilage används huvudsakligen som hästfoder. Torrsubstansen i hösilage är ca 60%, vilket gör att hösilage ensileras på samma sätt som ensilage. Genom ensileringen konserveras höet och erhåller en för hästar smaklig sötma. I likhet med ensilage framställs hösilage genom hårdpressning med efterföljande inplastning. Dock brukar vanligtvis hösilage inte krossas, vilket ofta är fallet med ensilage.
Ensilage eller med ett föråldrat namn pressfoder är djurfoder. företrädesvis vallväxter, som genom fermentering, det vill säga genom en anaerob jäsningsprocess konserverats, ensilerats, med hjälp av naturligt förekommande mjölksyrabildande bakterier som ur enkla sockerarter i fodret bildar syra. Förutom grönmassa från vallodling förekommer det att andra fodermedel som exempelvis grönfoder och majs ensileras. En anläggning för att göra ensilage kallas silo.

Ensilage är ett mer högvärdigt foder än hö, som idag används bara i småskaliga sammanhang och för särskilda ändamål såsom kalvfoder. Ensilage är den klart vanligaste typen av grovfoder, särskilt i mjölkproduktionen.


Tillverkning

Vid tillredning av ensilage är det vanligt att råvaran i samband med skörden finfördelas av en hack. Detta gör att ensilaget blir lättare att packa och att möjligheterna till syretillträde därigenom minimeras. För att ytterligare förbättra möjligheterna för en framgångsrik ensileringsprocess tillförs ibland grödan tillsatsmedel som sänker pH-värdet, motverkar oönskade mikroorganismer eller gynnar mjölksyrabakterierna. Det klassiska tillsatsmedlet, som för övrigt även är godkänt för användning i ekologiskt jordbruk, är ren myrsyra. Då tillsatsmedel används, appliceras detta i regel med spraymunstycken i samband med hackningen.


Metodik

I huvudsak finns det tre tillvägagångsätt som används vid ensilering i det svenska jordbruket. Rund- och fyrkantbalar, plan- och tornsilos har dock på senare tid fått konkurrens av utrustning som producerar långa plastinslutna "korvar" med ensilage.


Balar

Rundbalspressar pressar rundbalar som förseglas med fyra till åtta lager sträckfilm . Metoden medför i princip inga anläggningskostnader men har höga löpande kostnader (plasten). Dessutom är utfodring svår att rationalisera då balarna måsta hanteras en och en med lastmaskin.

Ensilagebalar kan även utformas i form av fyrkantiga balar, lika de klassiska höbalarna, men "i jätteformat". Kallas för storbalar. Då kan även två storbalar tillsammans plastas in tillsammans om inplastaren är konstruerad för det.


Plansilo

Gräset läggs i plansilon och packas hårt med hjälp av tunga traktorer.
Gräset läggs i plansilon och packas hårt med hjälp av tunga traktorer.
En plansilo täckt med plast och presenning som förhindrar syretillförseln. 
En plansilo täckt med plast och presenning som förhindrar syretillförseln.

Plansilos är typiskt långsmala, två till fyra meter höga, öppna fack, oftast utförda i betong. Grönmassan lastas av i jämna skikt i facket och packas undan för undan med hjälp av traktor eller lastmaskin. När facket har fyllts täcks grönmassan med plastfilm för att förhindra syretillförsel. Vid uttagningen används i regel en lastmaskin eller traktor med frontlastare som bitvis "gnager" av ensilaget från fackets ena kortsida.

Vid dimensionering av plansilos tar man hänsyn till att den aktuella djurbesättningens foderbehov ska räcka till för en uttagningstakt som är tillräckligt stor för att varmgång aldrig ska hinna uppstå i öppnade fack. Trots detta, och trots att ensileringsmedel regelmässigt används vid plansiloensilering, är det vanligt att cirka 10% av fodret kasseras av kvalitetsskäl.

Plansilosystem, särskilt med flera fack, har hög inläggningskapacitet och är lämpliga för stordrift.


Tornsilo

Ensilering i runda tornsilos av stål medför de högsta anläggningskostnaderna men ger ofta ensilage av mycket hög kvalitet. Dessutom är det möjligt att fullständigt mekanisera uttagningen av foder ur silon. En annan fördel är de mycket höga densiteter som kan uppnås i höga torn.

Vid både inläggning och uttagning används en elektrisk så kallad fylltömmare som roterar på ensilagets yta i tornet. Under inläggningen svarar fylltömmaren för att materialet fördelas jämnt över hela tornets tvärsnittsarea, medan maskinen under uttagningen istället används för att riva loss det hårt packade ensilaget. Transporten sker i båda fallen med fläktar som kastar respektive suger materialet genom teleskopiska rör.

Det finns äldre typer av torn, ofta utförda i betong eller trä, som inte motsvarar den ovan angivna beskrivningen. Dessa silos används dock allt mindre och har i svenskt lantbruk sedan 1980-talet i stort sett ersatts av moderna stålsilos.

De största tillverkarna av ensilagetorn på den svenska marknaden är tyska Neuro (blåfärgade ståltorn) och svenska Bjurenwall AB (torn utförda i obehandlat rostfritt stål).Historia
Redan romarna ordnade gropar med ensilage längs sina härvägar som foderreserv åt hästarna. I början av 1900-talet förekom ensilage av betmassa och vallfoder i Sverige, men tekniken väckte större uppmärsamhet först med Artturi
Virtanens AIV-foder, som bygger på att man tillsätter starka syror. Mjölksyra är dock mycket mera lätthanterligt än den starka AIV-syran, och med denna metod konkurrerade ensilaget ut höberedningen som konserveringmetod.

Morgon pigg och rask

Upp och hoppa, strålande väder. Ut och ta hand om Pållarna och alla andra djur. Räckna hönsen i går och 3 st saknas. Hmmm Letade igår om vi hade stängt in dom någon stans.. men dom där fjäderfäna gömmer ju sej så jädrans bra. Imorsen gick jag en runda till och vips så var dom i mjölkrummet. Ta alla 3 under armen och lämna in dom på Hotellet ( Hönsrummet). Hmm  mina hönor går ute men dom får inte komma ut fören kl 12 för dom måste ploppa ut ägg först annars  så får jag leta överallt och det har jag då rakt inte lust med.

Har varit och tagit kort på hästarna och Ture (katten) som följer mej runt när jag gör stall sysslor.  Här kommer dagens bilder och det är kallt ute (-5)  och helt underbar himmel.

Annie FnissChappeMilleKalleTure

Vems Rumpa kan detta vara

Ha en skön Söndag alla Bloggisar


BOGGI BOGGI

Fredags kvällen är en kväll som man bara älskar. Hade en mysig hemma kväll med maken. Stämningen var så kanon. Jag var på gott humör, Bilen hade vinterdäck, Djuren mår gott och jag har hunnit med allt i veckan plus lite till. Maken hittade en musikkanal som vi inte visste fanns BOGGI HITS VH1 kanal Bara gamla goda rock klasiker. Ingen av oss ville gå och lägga sej. Det kom den ena efter den andra och vi satt och små pratade och drack gott och vips var klockan 04:00..

I MORSE KÄNDE JAG MEJ


Men men upp och hoppa och ut till hästar, fixa så alla djuren får sin morgon foder för att senare komma ut .
Sen in och äta frukost och vakna till LIV.

Tog en ridtur med båda Hästarna idag(var för sej). Vilket väder. man kan inte låta bli att njuta. Hoppas ni haft en precis lika bra dag som jag Tjingeling alla bloggisarRSS 2.0